Eksistensi Analisis Dampak Lingkungan Hidup Dalam Strategi Pengembangan Usaha

Studi pada Industri Tahu UD. DV Desa Banjarsari Kabupaten Probolinggo

  • Ummadinatus Sholehah Universitas Trunojoyo Madura
  • Abdur Rohman Universitas Trunojoyo Madura
Keywords: Tofu Industry, AMDAL, SWOT, Development Strategy

Abstract

Tofu is a traditional food that has existed in Indonesia for decades. Many entrepreneurs make this soy-based food as a business. The tofu industry is widely found in various urban and rural areas. With the existence of the tofu industry, there needs to be a balance with the environment. Many businesses, especially in the tofu industry, do not pay attention to the environment. If it is continuously allowed, it will result in complex and difficult problems to handle. In a business, a good development strategy is also needed so that the business that is run is by what is expected. The purpose of this study is to determine the development strategy for the tofu industry business in Indonesia while maintaining environmental health. This study was conducted by conducting interviews and taking the necessary documents, then analyzed with SWOT and using the EFAS and IFAS matrices. The results of this study are used as material to achieve the objectives of the study, in which there is a development strategy using an analysis of the environmental impact.

References

Ahdiat, A. (2022). Jumlah UMKM di Negara ASEAN (2021). Databoks.
https://databoks.katadata.co.id/datapublish/2022/10/11/indonesia-punyaumkm-terbanyak-di-asean-bagaimana-daya-saingnya
Ahmad. (2020). Manajemen Strategis (1st ed.). CV. Nas Media Pustaka.
Argatama, K. B. D. (2023). Pengaruh penerapan AMDAL terhadap dampak
masyarakat pada pembangunan kawasan suci besakih di Kabupaten
Karangasem. [Skripsi, Yang Tidak Dipublikasi]. Jurusan Teknik Sipil,
Politeknik Negeri Bali, Badung, Bali., 1–2.
Ariati, N. (2022). Menjawab Tantangan Pengembangan Benih Kedelai Tahun
2022. KEMENTERIAN PERTANIAN DIREKTORAT JENDERAL
TANAMAN PANGAN. https://tanamanpangan.pertanian.go.id/detilkonten/iptek/105,
Arifin, T. F. N., Sugianto, S., & Aisyah, S. (2023). Analisis Strategi Pemasaran
Dalam Meningkatkan Penjualan Tahu Di Desa Air Teluk Kiri Kecamatan
Teluk Dalam Kabupaten Asahan. Jurnal Ilmiah Ecobuss, 11(2), 122.
https://doi.org/10.51747/ecobuss.v11i2.1729
Arnold, P. W., Nainggolan, P., & Damanik, D. (2020). Analisis Kelayakan Usahadan Strategi Pengembangan Industri Kecil Tempe di Kelurahan Setia Negara
Kecamatan Siantar Sitalasari. Jurnal Ekuilnomi, 2(1), 34.
https://doi.org/10.36985/ekuilnomi.v2i1.349
Badan Pusat Statistik. (2022). Mencatat Pertanian Indonesia.
https://www.bps.go.id/id/news/2021/12/18/446/mencatat-pertanianindonesia.html
Bomantoro, S. S. (2016). Penerapan Produksi Bersih pada Industri Tahu di Kutai
Lartanegara Kalimantan Timur. Jurnal Ekosains, 7(4), 1.
Chusni, M. M., Andrian, R., Sariyatno, B., Hanifah, D. P., Lubis, R., Wellyana,
Fitriani, A., Noviyanto, T. S. H., Herlina, M., Wardani, K. D. K. A., Parera,
M. M. A. E., & Rahmandani, F. (2021). Strategi Belajar Inovatif (U.
Khasanah (ed.); 1st ed.). CV. Pradina Pustaka.
Desi, N., Wekke, I. S., Karim, A., & Mamma, B. (2021). Masyarakat Cita
Konsepsi & Praktik (1st ed., Issue July). Liyan Pustaka Ide.
Faishal, A. (2015). Hukum Lingkungan Pengaturan Limbah dan Paradigma
Industri Hijau (1st ed.). Pustaka Yustisia.
Haerawan, & Magang, Y. H. (2019). Analisis SWOT Dalam Menentukan Strategi
Pemasaran Alat Rumah Tangga di PT Impressindo Karya Steel JakartaPusat. Ilmiah Manajemen Bisnis, 5(2), 176.
Lestari, V. N. S., Cahyono, D., & Susilowati, S. (2019). Deteksi Dini Amdal
dengan Early Warning System Berbasis Aplikasi. CV. Jakad Publishing.
Marzuki, F., & Sumardjo, M. (2023). Strategi Sumber Daya Manusia Untuk
Perusahaan dan Publik (S. Nurachm (ed.); 1st ed.). PT RajaGrafindo
Persada.
Mawarsari, M. A. (2023). Tren Digitalisasi UMKM di Indonesia 2023: Tantangan
dan Peluang. Daily Social. https://dailysocial.id/post/tren-digitalisasi-umkmdi-indonesia-2023-tantangan-dan-peluang
Muhamad, N. (2023). Jumlah Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah/UMKM di
Indonesia Berdasarkan Kelasnya (2021). Databoks.
https://databoks.katadata.co.id/datapublish/2023/10/13/usaha-mikro-tetapmerajai-umkm-berapa-jumlahnya,
Mujayyanah, Z. (2023). Evaluasi Proses Produksi Industri Tahu, Tempe dan
Tempe Gembus Berbasis Produksi Bersih pada Home Industry di Desa Bumi
Nabung Baru, Kecamatan Bumi Nabung Kabupaten Lampung Tengah. 9.
Mukti, F., Suardika, I. B., & Septiari, R. (2022). Strategi Pengembangan Usaha
Pada Industri Tahu Jaya Di Desa Gedog Wetan Kecamatan Turen Kabupaten
Malang. Jurnal Valtech (Jurnal Mahasiswa Teknik Industri), 5(1), 26.
Mutiara, P. B. (2021). Analisis Matriks Ifas Dan Efas Pt Unilever Tbk Pada
Pandemik Covid-19. Jurnal Bina Bangsa Ekonomika, 14(2), 365–366.
https://doi.org/10.46306/jbbe.v14i2.90
Nadya, Y., Yusnawati, & Handayani, N. (2020). Analisis Produksi Bersih di
UKM Pengolahan Tahu di Gampong Alue Nyamok Kec. Birem Bayeun Kab.
Aceh Timur. Jurnal Teknologi, 12(2), 134.
https://dx.doi.org/10.24853/jurtek.12.2.133-140
Purba, F. F., & Effendi, E. (2024). Budidaya Manggot; Hermetia Illucens
(Masnur (ed.)). ; CV. Adanu Abimata.
Purwita, P. E. (2015). Industri Perdesaan Industri Tempe. Jurnal Ilmiah Ilmu
Sosial, 1(1), 16.
Rambe, I. (2018). Analisis Strategi Pengembangan Usaha Pembuatan Tahu Pada
Pengrajin Tahu Bandung Kecamatan Padang Hulu Tebing Tinggi. 27.
Rida, C. N. (2021). Implementasi Persetujuan Lingkungan Dalam Kemudahan
Perizinan Berusaha Dan Dampaknya Terhadap Perlindungan Dan
Pengelolaan Lingkungan. Prosiding Seminar Nasional Lahan Suboptimal,
381.
https://conference.unsri.ac.id/index.php/lahansuboptimal/article/view/2421
Rizal, R. (2016). Buku Ajar Analisis Mengenai Dampak Lingkungan Hidup (3rd
ed.). ; Lembaga Penelitian dan Pengabdian Masyarakat Universitas
Pembangunan Nasional Veteran.
Sugiyanto, G., Makbul, R., Purnomo, T., Arifien, Y., Susilawaty, A.,
Pramudianto, A., Sinurat, J., Indah, N. K., Hasyim, H., Sandra, L., &
Sunartaty, R. (2022). Analisis Mengenai Dampak Lingkungan Bidang
Kesehatan. In M. Sari (Ed.), Analisis Mengenai Dampak Lingkungan (1st
ed., Vol. 1). PT. Global Eksekutif Teknologi.
www.globaleksekutifteknologi.co.id
Sultoni, F. (2023). Perumusan Strategi Pengembangan Usaha Industri Tahu
Dalam Upaya Mengoptimalkan Potensi Bisnis Menggunakan Metode
Analisis Swot Dan Ahp Dengan Pendekatan Bmc (Studi Kasus: Pabrik Tahu
Pak Maryanto Klaten). 1.
Utami, F. R. N., Ferichani, M., & Barokah, U. (2019). Analisis Usaha Industri
Tahu Skala Rumah Tangga. Journal of Agricultural Socioeconomics and
Business, 02(02), 10. https://ejournal.umm.ac.id/index.php/agriecobis/ar
Yanqoritha, N. (2022). Monograf Kinerja Proses Reaktor Nitrifikasi Biofilter (S.
F. Nishful (ed.); 1st ed.). Amazing Life Publikasi.
Zalianti, M. P., Yohani, E., Putri, W., & Putra, R. B. (2023). Analisis Swot Dalam
Penentuan Strategi Pemasaran Tahu Alami. Jurnal Pengabdian Kepada
Masyarakat Ceria (JPKMC), 1(1), 22.
https://doi.org/10.61674/jpkmc.v1i1.14
Published
2024-02-29